تعریف بیمتال زیمنس
اگر بخواهیم بیمتال زیمنس را تعریف کنیم باید بگوییم: ابزاری است که از موتور در برابر جریانهای اضافه حفاظت میکند و ساخته شده از دو نیمه هادی با ضرایب انبساطی متفاوت است.
اگر این فلزات زیاد شوند، طولشان تغییر میکند و خم شدن قطعه هادی بیمتال به سمت فلز با ضریب انبساطی کمتر را در پی دارد. همچنین باید گفت که در بیمتال زیمنس از فلز آهن و برنج در ساختار درونی آنها استفاده شده است.
نحوه کارکرد بیمتال زیمنس
بیمتال زیمنس دارای سه تیغه است که سیم حامل جریان به دور آن چند بار چرخیده و با عبور جریان اضافی حرارت بالا میرود در نتیجه هادی ها گرم می شوند. سپس حرارت و گرما به بیمتال منتقل میگردد و خم شدن تیغه را به دنبال دارد.

بیمتال های خم شده به اهرم فشار وارد میکنند و اهرم جابجا می گردد و باعث تغییر وضعیت کنتاکت های باز و بسته کلید حرارتی میشود. این میکروسوئیچ تعبیه شده روی بیمتال در مدار فرمان قابل تنظیم و استفاده است .
بیمتال به قسمت پایینی کنتاکتور متصل می گردد و دارای دو عدد کنتاکت فرمان است و سه تیغ کنتاکت قدرت است و هنگامی که کنتاکتور وصل می گردد، کشیدن جریان به وسیله مصرف کننده آغاز می شود. اما آنچه منجر به استارت بیمتال می شود جریان است؛ یعنی چنانچه جریان از جریان نامی مصرفکننده ، بیشتر باشد حرارت زیاد می شود.
نکته بعد این است که هنگامی که بیمتال شروع به کار میکند ، وضعیت تیغه های فرمان بیمتال تغییر میکند. همچنین زمانی که بیمتال بخواهد از تیغه باز استفاده کند، کنتاکتور قطع میشود و مدار باز میگردد.
برای اطلاع اپراتورها و دریافت سیگنال ، یک کنتاکت کمکی باز وجود دارد. همچنین وقتی بار اضافه باشد یک عدد کنتاکت کمکی فرمان بسته قرار دارد که تغذیه کنتاکتور را قطع میکند.
ریست
برای ریست کردن بیمتال دو راه وجود دارد :
اول اینکه زمانی که بار زیاد است و مدار قطع می شود ؛ اپراتور باید به صورت دستی بیمتال را ریست کند اما میتوان به طور اتوماتیک نیز این کار را انجام داد.
اگر بخواهید برای موتور تک فاز استفاده کنید ، باید سیم فاز را از آن دو فازی که با هم سری شدهاند عبور دهید و سپس از محلی که کنتاکت سوم قرار دارد سیم نول را عبور دهید. حال چنانچه جریان بار اضافی اتفاق بیفتد بیمتال به کار میافتد و مدار قطع میشود.
طیف جریان بیمتال زیمنس از 0.12 الی 800 آمپر را شامل می شود.
اجزای بیمتال زیمنس

بیمتال زیمنس اجزایی دارد که عبارتند از:
کنتاکتهای باز و بسته مدار فرمان ، پبچ تغییر جریان جهت تنظیم جریان ، ترمینال های خروجی برای ارتباط با کابل های مصرف کننده ، تیغه های مسی برای وصل شدن به کنتاکتور ، پیچ تغییر وضعیت و دکمه ریست.
نکات مهم
در صورتی که جریان عبوری ده برابر جریان نامی شود، به صورت خودکار مدار قطع می گردد .
اگر خطا در یکی از فازها اتفاق بیفتد دو فاز دیگر به طور اتومات قطع میشود .
بیمتال ها به درجه حرارت محیط حساسیت دارند .
اگر جریانی برابر با ۱۰ درصد اضافه بار از بیمتال رد شود ، به صورت خودکار مدار قطع می گردد .
توجه داشته باشید که ممکن است تیغهای بیمتال زیمنس در اثر افزایش حرارت از بین بروند. چون همانطور که گفتیم برای شروع به کار بیمتال ها و حتی قطع مدار ، تیغه ها باید گرم شوند. بنابراین جهت جلوگیری از خراب شدن آنها در مدار کلید بریکر وجود دارد که در صورت بروز خطای مورد نظر، کلید خودکار مدار را قطع میکند و از خراب شدن بیمتال جلوگیری میکند.
اگر این مقاله برای شما مفید بوده است می توانید مقالات دیگر ما را در مورد ماژول های زیمنس نیز بخوانید.