ایران پرتو

نمایندگی فروش محصولات زیمنس

دلایل استفاده از کلید ایزولاتور در مدار الکتریکی

کلید ایزولاتور

تعریف کلید ایزولاتور

کاربرد کلیدهای ایزولاتور در مدار الکتریکی

هدف از به‌کارگیری کلیدهای ایزولاتور این است که به دلایل ایمنی، منبع تغذیه را از تمامی مدار یا بخشی از آن قطع کند. برای اطمینان از بی‌برق بودن کامل مدار، برای سرویس یا نگهداری و یا هنگام بروز مشکلی در مدار، از سوئیچ قطع‌کننده یا جداکننده استفاده می‌شود.

کاربرد کلید ایزولاتور

کلید ایزولاتور فقط برای قطع مدار استفاده می‌شوند و در بیشتر مواقع در مدارهای الکتریکی وسیع و یا در جایی که ماشین‌آلات باید منبع تغذیه خود را برای تنظیم یا تعمیر قطع کنند کاربرد دارند.

عملکرد کلیدهای ایزولاتور به‌صورت دستی یا موتوری

کلید ایزولاتور می‌تواند به‌صورت دستی یا موتوری کار کند. از سوئیچ‌های جداکننده فشارقوی در پست‌های الکتریکی استفاده می‌شود تا امکان تعمیر دستگاه‌هایی مانند قطع‌کننده مدار، ترانسفورماتور و خطوط انتقال فراهم شود. کلیدهای جداکننده معمولا برای کنترل عادی مدار در نظر گرفته نمی‌شوند، بلکه در اکثر مواقع به‌منظور قطع جریان برای بالابردن ایمنی کاربرد دارند.

بازکردن کلید ایزولاتور

کلید ایزولاتور دستگاهی است مکانیکی، با ظرفیت شکست بسیار پایین که فقط پس از قطع جریان توسط برخی از دستگاه‌های کنترل دیگر، می‌تواند دوباره باز شود. به‌منظور حفظ ایمنی باید از هرگونه تلاش برای بازکردن کلید درحالی‌که مدار همچنان ناایمن است، جلوگیری شود. استانداردها در بعضی از کشورها برای ایمنی ممکن است به ایزولاتورهای موتور یا اضافه‌بارهای قابل قفل شدن احتیاج داشته باشند.

عملکرد این کلید را می‌توان به این شکل شرح داد که پس از قرارگرفتن در مدار، اگر اتصال کوتاه یا نوسانی پیش آمد فقط قسمت‌هایی که بین دو ایزولاتور هستند قطع خواهند شد و بقیه قسمت‌ها کار خود را دنبال می‌کنند.

تفاوت کلیدهای ایزولاتور با کلید مینیاتوری

این کلیدها که با نام کلید برق خشک هم شناخته می‌شوند، در واقع در زیرگروه کلیدهای مینیاتوری و در دسته محصولات فشار ضعیف زیمنس قرار می‌گیرد. ایزولاتورها جداکننده کلید مینیاتوری و بار الکتریکی هستند تا ایمنی مدار حفظ شود. با استفاده از این جداکننده‌ها و با قطع و وصل به‌موقع جریان توسط آنها با خیالی آسوده می‌توانیم بار را بررسی کنیم و اگر هم ناخواسته وصل جریان انجام شد، مطمئن هستیم که اتفاقی رخ نخواهد داد چراکه کلید ایزولاتور جریان را در آن زمان قطع کرده است.

تفاوت کلید ایزولاتور با کلید مینیاتوری
کلیدهای ایزولاتور در زمان وجود جریان‌های بسیار ضعیف همکار می‌کنند

موضوع جالب توجهی که در خصوص کلیدهای ایزولاتور باید بدانیم این است این کلید قادر است که در زمان وجود جریان‌های بسیار ضعیف و یا حتی شرایط بی‌باری هم کار کند. از این کلیدها برای قطع و وصل مدار یا دستگاهی که در حال فعالیت است استفاده نمی‌شود.

محل قرارگیری کلید ایزولاتور

کلید ایزولاتور باید در همان ابتدای مسیر تابلو برق و قبل از هر نوع تجهیزات دیگری قرار بگیرد. این کلید فقط برای بالا بردن ایمنی در سیستم است و به این منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد که تمام رساناهای فعال در موقع لزوم قطع شود و سایر تجهیزات موجود از منبع تغذیه جدا شوند. این موضوع در زمان تعمیرات و بازسازی سیستم‌ها برای ایمنی بیشتر کاربرد دارد.

سخن پایانی

همان گونه که در بالا به آن اشاره شد، کلیدهای ایزولاتور در واقع یک نوع وسیله مکانیکی هستند که به منظور حفظ ایمنی بیشتر در مواقع ضروری مسئولیت قطع و وصل جریان را برعهده دارند اما این اتفاق فقط وقتی می‌تواند رخ دهد که اختلاف ولتاژی در مسیر به وجود بیاید و وقتی‌که کلید در وضعیت قطع قرار می‌گیرد، بین کنتاکت‌ها فاصله ایجاد می‌کند.

حفظ ایمنی با وجود کلیدهای ایزولاتور

باید گفت هدف از به‌کارگیری کلید ایزولاتور این است که به دلایل ایمنی، منبع تغذیه را از تمامی مدار یا بخشی از آن قطع کند. توجه به این نکته هم ضروری است که این کلیدها باید در همان ابتدای مسیر تابلو برق و قبل از هر نوع تجهیزات دیگری قرار بگیرند.

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به پیج اینستاگرام نمایندگی زیمنس مراجعه فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس